Schimmelnagels / voetschimmel

Hoe gaat het met uw voeten?
Mogen ze gezien worden?

 


Veel mensen schamen zich voor hun voeten.
Uit recentelijke  publicaties blijkt bijvoorbeeld  dat er in Nederland bij meer dan 5 miljoen mensen sprake is van een schimmelinfectie.

Huidschimmel:
Ook wel zwemmerseczeem genoemd. Het begint meestal tussen de tenen. Soms jeukt het en kan er een onaangename geur ontstaan. Vervolgens kunnen zich kloven gaan vormen en kan het pijn gaan doen. Vanuit de tenen kan de schimmel zich verder uitbreiden over de tenen, de voetrug en voetzool.
Schimmelnagels:
De nagels hebben een doffe, brokkelige nagelplaat en kunnen muf ruiken. De nagel kan geel/bruin verkleuren en kan geheel of gedeeltelijk loslaten.
Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje en een zuurgraad van ongeveer vier. Door teveel gebruik van zeep producten en de huid onvoldoende afspoelen van zeepresten, krijgt de huid onvoldoende gelegenheid om de zuurgraad te herstellen. De zuurgraad (pH) is van grote betekenis voor het natuurlijke afweervermogen van de huid.

De volgende factoren kunnen de schimmelgroei bevorderen, zodat de kans op infectie aanzienlijk toeneemt:
-        onvoldoende afdrogen van de voeten
-        synthetische sokken en schoenen in 
          relatie tot overmatige transpiratie
-         knellende schoenen
-         het hebben van suikerziekte

Hoe moeten we een schimmelinfecties behandelen?

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door de schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. In eerste instantie adviseer ik u om contact op te nemen met uw huisarts. Ook kan ik bij u een schimmeldiagnostiek afnemen. Het Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium onderzoekt uw nagel op onychomycosis (schimmel). Mocht het om een schimmelnagel gaan, dan adviseer ik u een mycose middel te gebruiken. Hiermee is een schimmelinfectie uitstekend mee te bestrijden.

Toepassing: iedere dag een mycose middel aanbrengen op de geïnfecteerde nagel. Na 6 tot 8 weken de nagels laten afvlakken door de pedicure om de verdikte nagels toegankelijker te maken voor het mycose middel wat de genezing bevordert. Naast dit middel adviseer ik u ook om alle schoenen aan de binnenkant te behandelen met een schimmeldodend middel. Ik adviseer u anti-schimmelspray of poeder om te voorkomen dat de schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken.

Bij de pedicure zijn de juiste (mycose) schimmeldodende middelen te koop!

Hoe zijn schimmelinfecties te voorkomen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Een schimmel infecteert een levend organisme bijna nooit zomaar. Er moet sprake zijn van een voor schimmelgroei gunstige situatie. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

Gebruik niet te veel zeep en spoel zeeprestengrondig af;
Desinfecterende zeep is niet effectief tegenschimmels.
Droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen.
Trek elke dag schone sokken van wol of Katoen aan, liefst zonder naden.Draag goed passende - leren - schoenen; en behandel deze 1x per maand met anti schimmelspray. 
Vergeet uw sportschoenen en sloffen niet.
Wissel schoenen regelmatig;draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sport ruimtes

Natuurmiddeltjes:
Schimmels houden niet van zuur, neem daarom geregeld een voetbad met een scheut keukenazijn. Een voetbad met flink wat dode zeezout heeft het zelfde effect en is tevens goed voor de huid door de mineralen die er in zitten.
Behandel de douchevloer eventueel ook met azijn.
Ten slotte wil ik u erop wijzen dat een goede lichamelijke conditie ook bijdraagt aan herstel en dat tevens voeding invloed heeft op schimmels. Het is dan ook van belang om de inname van suiker en alcohol, die de vermenigvuldiging van gist stimuleren, te beperken.

 

afbeeldingen/voetendruppelgroot.jpg


Een geruststelling, tot slot.

In eerste instantie zult u weinig resultaat zien. Dit komt omdat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal moeten uitgroeien. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.

Kom gerust langs!
Een advies is altijd gratis.

En je voeten mogen weer gezien worden!

Badhuisplein 2
7772XC
Hardenberg
KvK nr: 08207455
ProVoet nr: 305509

 

BTW nr: NL821315158B01

 

josien@joinforyou.nl
ineke@joinforyou.nl 

 

Tel: 0523-264005